Ekonomi

CHP'li Gürer: 'Ekmek fiyatları 7 yılda 10 kat arttı, vatandaş ekmeğini kısıyor'

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ekmek fiyatlarının artışında iktidarın yanlış tarım politikalarının, ithalat odaklı yaklaşımının ve yükselen girdi maliyetlerinin etkili olduğunu belirtti. Gürer, 2018 yılında 1,25 TL olan ekmeğin 2025’te 12,50 TL’ye çıktığını, pide fiyatının da 2 TL’den 20 TL’ye yükseldiğini ifade etti.

‘VATANDAŞ EKMEĞİNİ KISIYOR’

Gürer, ekmek fiyatlarındaki artışın dar gelirli vatandaşları doğrudan etkilediğini belirterek, “Fakir fukaranın, garip gurebanın bir ekmeği vardı; fiyat artışlarıyla onu dahi kısmak zorunda kaldılar” dedi. Fırıncıların da artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduğunu vurgulayan Gürer, “Un fiyatı arttı; tuz, maya, susam, kira, işçilik, nakliye, doğalgaz, elektrik, akaryakıt zamlandı. Fırıncılar bu şartlarda nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

‘İTHALAT YERLİ ÜRETİMİ VURUYOR’

CHP’li Gürer, Türkiye’nin yılda ortalama 10 milyon ton buğday ithal ettiğini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiyi desteklemek yerine ithalatçı bir kurum haline geldiğini söyledi. Özellikle Rusya ve Ukrayna’dan yapılan buğday ithalatının, yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Gürer, “Ülkemizde bu buğday yetişebilir ama çiftçimize yeterli destek sağlanmıyor” dedi.

‘YERLİ ÜRETİCİ KORUNMALI’

Buğday üretiminde yaşanan sorunlara da değinen Gürer, TÜİK verilerine göre geçen yıl üretimde 1 milyon 200 bin ton düşüş yaşandığını belirtti. Gürer, “Buğday ekim alanları daraldı. Türkiye 20-22 milyon ton üretse de bu yeterli değil. Çiftçi kazanamazken, sanayici ve ithalatçılar kazanç sağlıyor” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİYE VE FIRINCIYA DESTEK VERİLMELİ’

Gürer, ekmek fiyatlarının düşmesi için çiftçiye destek sağlanması ve fırıncılara uygun fiyatla un verilmesi gerektiğini söyledi. Girdi maliyetlerindeki artışın tüm gıda ürünlerine yansıdığını belirten Gürer, “Tarımda üretim öncesinden başlayarak sübvansiyon sağlanmalı, çiftçinin alım fiyatları maliyet ve enflasyon dikkate alınarak belirlenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi, fırıncılar için buğdayda sübvansiyon sağlamalıdır” dedi.

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI